Polityka prywatności

 

Administratorem Pani(a) danych osobowych jest Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy
Łapy z siedzibą w Łapach. Można się z nami kontaktować w następujący sposób:

  • listownie: ul. Nowy Rynek 15, 18-100 Łapy
  • telefonicznie: 857 152 389


Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Pod ten adres należy kierować
wyłącznie sprawy dotyczące przetwarzania Państwa danych przez Bibliotekę, w tym sprawy
dotyczące realizacji praw w zakresie dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usuwania, ograniczenia
przetwarzania, czy sprzeciwu na ich przetwarzanie.


Cele i podstawy przetwarzania. Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu umożliwienia
korzystania z zasobów Biblioteki, w celach statystycznych oraz związanych ze zwrotem wypożyczonych
zasobów bibliotecznych lub ich równowartości. Podanie danych osobowych jest dobrowolne,
jednakże niezbędne do korzystania z zasobów Biblioteki, odmowa podania danych skutkować
będzie odmową realizacji usługi. Dane osobowe są przetwarzane za pomocą systemu bibliotecznego
MAK+, który został udostępniony przez Instytut Książki, z siedzibą ul. Zygmunta Wróblewskiego
6, 31-148 Kraków, Biuro w Warszawie z siedzibą Plac Defilad (Pałac Kultury i Nauki),
IX piętro, pok. 918. Z podmiotem tym biblioteka posiada podpisaną umowę powierzenia przetwarzania
danych.


Obowiązek podania danych osobowych. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe w
związku z realizacją obowiązku prawnego ciążącego na administratorze (art. 6 ust. 1 lit. c RODO*),
obowiązku wynikającego z Ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach.


Odbiorcy danych osobowych. Twoje dane osobowe będą udostępnione wyłącznie podmiotom
uprawnionym do ich otrzymywania na podstawie przepisów obowiązującego prawa. Będą
udostępnione innym bibliotekom, które korzystają lub będą korzystać z systemu MAK+ oraz Instytutowi
Książki z siedzibą w Krakowie. Odrębną kategorię odbiorców, którym mogą być ujawnione
Państwa dane są podmioty uprawnione do obsługi doręczeń oraz podmioty, z którymi Biblioteka
zawarła umowę na świadczenie usług serwisowych dla użytkowanych w placówkach systemów informatycznych.
Nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy, organizacjom międzynarodowym
lub do państwa trzeciego oraz nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i
nie będą profilowane. Dane osobowe użytkowników nie są podstawą żadnych procesów związanych
z zautomatyzowanym podejmowaniem wobec nich decyzji, w tym z profilowaniem, o którym
mowa w art. 22 ust. 1 i 4 RODO.


Okres przechowywania danych. Będziemy przechowywać Państwa dane osobowe przez
okres korzystania z zasobów Biblioteki, do czasu rozliczenia się ze wszystkich wypożyczonych zasobów
biblioteki.


Prawa osób, których dane dotyczą: prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich
kopii; prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych, jeśli są błędne lub nieaktualne, a także
prawo do ich usunięcia, w sytuacji, gdy przetwarzanie danych nie następuje w celu wywiązania się
z obowiązku wynikającego z przepisu prawa; prawo do ograniczenia lub wniesienia sprzeciwu wobec
przetwarzania danych; prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym
momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie
zgody przed jej cofnięciem; prawo do wniesienia skargi do Prezes UODO (na adres Urzędu
Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa);

* Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie
ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego
przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz.Urz. UE L 119 z 4 maja 2016 r., str.
1 oraz Dz. Urz. UE L 127 z 23 maja 2018 r., str. 2) – nazywanego dalej RODO